поръчай и на: 0889 97 55 50, 0885 83 79 73
Количката е празна

Засяване на семена

Сеитбата на  семена в повечето случаи не е нещо трудно, но определени условия трябва да бъдат спазвани, за да сте доволни от резултата. Започнете с лесни за покълване и непретенциозни за отглеждане семена, за да  получите добри резултати се насърчите в тази дейност/латинка, невен, космос, домати,босилек, циния, тикви/ . Разнообразието от готови растения предлагано на пазара е голямо, но отглеждането на растение от семена има свите  безспорни предимства, защото може да  се възползвате от много по-голямото разнообразие от семена, да  получите хубави и здрави растения и да се радвате на  резултата ат собствения ви труд.  Когато купувате семена обърнете внимание на датата,  до която могат  да   бъдат използвани / това е важно/ .Прочетете задължително указанията на пакетчето със семена и ги спазвайте. Кога ще засадите семената е много важно, за да получите качествен разсад с необходимите размери и качества в  най-точния момент за засаждането на открито. На опаковката са указани сроковете на засяване. Необходими са ви още - подходяща почва, съдове и не на последно място време и възможност да създадете подходящи услови за поникването и развитието на семената.

Важен фактор за добрите резултати е почвения субстрат, в който ще садите. Тя трябва да е с температура от 15°C до 22 °C за повечето семена, само семената на някои екзотични видове изискват по-висока температура на почвата около 35 °C. Състоянието и състава на субстрата, в който садите са от голяма важност. Почвата трябва да е богата на кислород рохкава, без едри бучки, но не и пресята през най-ситно сито. Може да приготвите сами почвата от 1/3 вермикулит, 1/3 перлит и 1/3 бланширан торф, но   добре би било да ползвате и специализирана почва за засяване.  Препоръчително е да използвата готови почвени смеси за сеитба. Влажността е важен фактор за поникването на семената. Почвата трябва да е влажна, без да е подгизнала, не трябва да се допуска и пресушаване. Оросявайте и след сеитбата с пулверизатор. Съдовете, в които ще садите  трябва да бъдат с дълбочина поне 7 см., като може да използвате  специализирани  контейнери от пластмаса или биоразградими саксии, както и торфени блокчета. Като може да се използва и  мини домашна оранжерия.

8 Jiffy plugs

CowPots-Familycowpots-s76-loose

 Разпределението на семената /плътност на сеитбата/е важен фактор, зависещ от едрината на семената. Когато семената са достатъчно едри с достатъчно хранителни запаси, те могат да бъдат засяти всяко в отделен контейнер /200мл.л/, но когато са дребни трябва да се спазва указанието на опаковката за посадъчната норма. При спазване на плътността на сеитба около семената се създава благоприятна среда за тяхното покълване.В много от готовите почви, специализиране на сеене на семена има добавки за подобряване на кълняемостта. Киселинноста на почвата трябва да отговаря на изискванията на определената култура. За повечето растения рН неутрално е подходящо. Освен  почвената влажност от значение е и въздушната  влажност и температура. За покълването на семената / като различните семена имат различни изисквания/ е необходимо  температурата на въздуха да е от 21°С до 25°С, след покълването им  оптималната въздушната температура /за да не прорастват/ е от 15°С до 20°С, а на почвата около 22°С. Въздушна влажност до покълването на семената  се повишава като  имитирати оранжерийна атмосфера с покриване съда с  прозрачен полиетилен или стъкло. При това излишната влага добре е да се обира периодично и да се  оставя на открито през определени часове от деня. Поливането  и пулверизирането на почвата да става с темперирана вода  и  престояла за утаяване.  Друг основен фактор в развитието  на семената е светлината. През зимните месеци, когато голяма част от тях се сеят  интензивността и продължителността на светлината е недостатъчна. Дори сложени на  южен прозорец съдовете със засятите семена имат нужда от повече и по-интензивна светлина. За целта се използва допълнително  луминисцентно осветление. Повечето растения се нуждаят от 14-16 часа светлина, за да имат сдрави и наситено зелени стебла и листа. При по-малко и по-слаба светлина разсадите стават слаби и прекомерно издължени. Както от светлина растенията се нуждаят и от покой на тъмно да прекарват около 8 часа.

3

За различните семена дълбочината на засаждане е различна. Общо е правилото  според големината на семената да бъдат поставени на дълбочина два пъти големината им. Много дълбокото засяване изчерпва хранителните запаси на семената и те не поникват успешно. Някои семена се нуждаят да бъдат на светло, за да  поникнат, те не се засипват с почва, а само се трамбоват. Покълването на семената е различно и се влияе както от спецификата на растението, така и от условията/влажност, въздушна и почвена температура, светлина/. При спазване на необходимите условия едни семена могат да покълнат за 7-10 дни, а  на други ще са нужни  няколко седмици.  Специфични особености са посочени на опаковката на семената.

4

След поникването и образуването на първият  ред истински листа, когато се налага проредете  разсада, за да има достатъчно място  за   развитие на най-здравите и едри растения/ когато семената са засадени по отделно в саксийка това не се налага/. Тъй като субстратът  за сеене на семена не съзържа хранителни вещества, след като се появят  същинските  листа на растението  то трябва да започне да се тори със слаб хранителен разтвор. Първоначално  подхранването е веднъж на две седмици, а в последствие всяка седмица, но със слаб разтвор.

5

След като разсадът достигне 10-12 см. височина и е добре де се пресади в по-голяма по размер  саксия. Внимателно се изважда и се засажда на новото място. Не се изчаква твърде дълго, защото когато кореновата система е  изпълнила малката саксийка, преместването е съпроводено с по-дълъг процес на адаптация на растението.

Преди да изнесете растението за постоянно навън и да го засадите на постоянното му място, го закалете. Това става като за постепенно  се намалява температурата на  въздуха и почвата и растенията за  определено време се адаптират  към външната среда/ изнасят се от дома или парника навън за определено време/. Поне седмица преди планираното засаждане на постоянни места  изнасяйте разсада на открито, но на завет и предпазено от най-силните слънчеви лъчи  места. Засаждането на постоянните места става, когато   на открито е преминала опасността от ниски сутрешни и вечерни температури. За повечето райони на страната това е средата на май, а по-южните райони и през април.

На постоянните си места  разсада се засажда обикновено на нивото на почвата, както е бил в саксията/ изключение са доматите, на  които се  отстраняват долните листа и се заравят по-дълбоко и част от стеблото/.

 

 

Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки.

За повече информация тел: 0889 97 55 50

1 мнение

  • Връзка на коментара Баба Мравка Сряда, 20 Март 2013 15:48 публикуван от Баба Мравка

    Моля, коригирайте се - пише се "сеиТба"!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени.Добавете Вашият E-mail адрес и ще научите първи за новите продукти, идеи и полезна информация

Адонис Амарилис Великденска украса Годеция Далия Диморфотека Зюмбюл луковици Калдъръмче Карамфил Клеоме Космос Кученце Латинка Лобелия Луковични растения Мимулус Немезия Орхидеи Пасифлора Пламъче Тегетис Флокс Фритилария луковици Целойзия Циганче Шибой агапантус агератум аксесоари за декорация алабаш алуим луковици анемоне луковици аранжировки бамя бегония броколи брюкселско зеле вербена вкореняване на резник гаура градинарство грах декоративни треви декоративни чушки /capsicum/ декорация доставка на букети дървета и храсти едногодишни растения есенна украса есенни луковици зеле зеленчуци интериорни цветя ирис луковици копър кошници с подправки кошници с цветя краставици лале луковици лилиум луковица магданоз маруля многогодишни растения моркови нарцис луковици невен патладжан пипер подправки праз пъпеш ралица рози салата салфетки семена за домати семена за зеленчуци семена зеленчуци семена петуния семена цветя скална градина /алпинеум/ сукуленти тиквички увивни растения украса на сватби фасул хортензия целина циния цитисус щамбови рози
Уеб дизайн: OnAir.bg