поръчай и на: 0889 97 55 50, 0885 83 79 73
Количката е празна

Отглеждане на фаленопсис

Фаленопсиса е най-често предлаганата на пазара орхидея и това не е случайно. Тя се отглежда достатъчно лесно и резултатите са повече от възхитителни - почти целогодишно, има красив цъфтеж с едри многобройни съцветия. Баграта варира от бяло до тъмно пурпурно, на някои видове е с петна, на други с контрастно цветни нишки. Ако сте начинаещи  в отглеждането на орхидеи то тази орхидея е точно за вас. 

Когато внесете орхидеята в дома е добре да и намерите подходящо място – светло, с кратковременно слънчево греене, особено през горещите летни месеци. На фаленопсиса са необходими около 12 часа светлина  в денонощието през цялата тодина, което е предпоставка за допълнително  осветяване с изкуствена светлина през късите есенни и зимни дни. Подходящи места са перваза на прозореца, а когато той е южен е необходимо допълнително засенчване в  разгара на лятото, зимна градина в ниския пояс под по-високите  растения, които частично да я засенчват, веранда и остъклен балкон.

 

 

 

 

 

 

5072-bark

Орхидеите са епифитни растения. В дивата природа те растат по корите на дърветата в горната част на трапическата гора и предвид това се нуждаят от светлина, но разсеяна, свеж въздух, както и от специфична почва - раздробени елови кори, пухкав мъх. Когато решите да пресаждате орхидеята трябва да купите качествена почва, специално за орхидеи. Всяка година   по време на   вегетацията израстват по два-три нови листа, след което е необходимо за няколко денонощия температурата в помещението да бъсе по-ниска от обикновеното. Това дава възможност да пробие цветоносното стебло под втория или третия лист отгоре на долу. Обикновено естествения цикъл на цъфтеж за фаленопсиса е късната зима и пролетта. Цъфтежът при подходящи условия продължава до два-три месеца. А подходящите условия са температура на въздуха около 20°С и подаване на вода на 10 дни, а понякога и малко повече, ако температурата е малко по-ниска и съответно на 7-8 дни, ако температурата е по-висока. Поливането става когато корите са сухи. Обикновено с времето създавате добра практика за поливане на растението, съобразно специфичните условия, в които я отглеждате.Не се заблуждавайте, че щом е с тропически произход  обича  влагата. В този случай това не е така. Фаленопсиса  се чуства по-добре при  по-ниска влажност на корените и нормална 50-60% въздушна влажност. Добрия дренаж, и леко влажната до суха условно да наречем почвена среда на корените, както и достатъчно приход на свеж въздух към тях е условие за развитието на здрави и цъфтящи орхидеи. Поливането може да стане по два начина:

  1. с лейка с издължена и тънка предна част, за да поливате корите , а не основата на листата
  2. с потапяне на саксията до основата на листата във вода за около минута след което се отцежда добре.

Орхидеята няма да търпи подгизване на корените или задържане на влага в основата на листата, защото е много чуствителна към загниване. Водата, с която я поливате да е темперирана /с температурата на въздуха/ да е преседяла поне 12 часа за утаяване или преминала през филтър.

184758-610x610-1343333495-primary.pngPC300230

 

 

41056613089 big a14a123405bd6cf4224f5d22be45a5a7

 

Обикновено саксиите на орхидеята при внасяне у дома се поставят в кашпи или вази и е добре отдолу като подложка да насипете керамзит или декоративни камъчета, където водата да се отцежда. Ако имате възможност може да поливате и с дъждовна вода. Тук може да се направи връзката с торенето на орхидеята. Вашия фаленопсис, както и повечето орхидеи се нуждаят в пъти по-малко от подхранване в сравнение с останалите стайни растения. Много от необходимите микро елементи - мед, калции, бор се съдържат в чешмяната вода. Така че необходимостта за подхранване и честотата и количеството подхранване е в зависимост и от водата с която поливате ващето растение, както и състоянието на  почвата /корите/. Когато използвате дестилирана вода   подхранването с тор с микроелементи ще е задържително. По време на вегетацията се ползват торове   балансирани 20:20:20 / има значение и състава на почвения субстрат/ , след узряването на листата/ достигане на естествената големин/ торовете да са с по-високо съдържание на калии и фосфор /10:10:30/. Торовият разтвор трябва да са с малка концентрация и да се обогатява най- много 1-2 пъти в месеца в топлите месеци и без подхранване в студените месеци. При орхидеите обаче трябва да имате в предвид силното подхранване не е гаранция за добро развитие и обилен цъфтеж. Използвайте торове, специализирани за  орхидеи, както и пропорциите, които се препоръчват на опаковката.  Силната коренова система е залог за цъфтежа на фаленопсиса. Времето, в което купувате фаленопсиса цъфнал е приблизително периода, в който ще цъфти и в следващите години. Това ще ви ориентира за цикъла на растеж на вашата орхидея. Цветовете на фаленопсиса са трайни и красиви, но все пак преминават и след това   грижите за растението продължават.

cut flower stem

Цветоносното стебло се отрязва с остра ножица на 1,5 от   основата на листната розетка. Останалата част от стеблото във времето изсъхва и пада. Понякога от някои от възлите на цветоноса се развива странично цветоносно стебло, тогава трябва да изрежете над това прешленче/ то изглежда като по-светъл пръстен околовръст на стеблото/. Времето след прецъфтяване на орхидеята е подходящо за преместване на растението, ако това се налага. Не се чуствайте задължени да премествате растението всяка година, това съвсем не е желателно. Пресаждане се прави само в случайте когато корените са сплетени и корите не могат да осигурят достатъчна циркулация на въздуха. За някои растения е възможно да прекарат повече от пет-шест години в една саксия.

 

wurzeln ausschneiden 350  substrat einfullen 350

Пресаждането се прави в саксия, най-добре пластмасова с около два сантиметра в диаметър по-голяма. Предпочита се пластмасова /не е задължително да е прозрачна/ защото при последващо пресаждане кореновата топка излиза по-лесно, а ако се наложи може да се разреже и саксията . Във всички случаи тази саксия се слага в декоративен съд, кашпа, ваза, според стила на интериора. Орхидеите не обичат да бъдат в големи съдове. Корите се натопяват във темперирана вода, докато се навлажнят изцяло и после се оставят няколко часа да отцедят от водата. Внимавайте корените да не се пречупват, съсухрените и повредени се отрязват в основата с остър нож или ножица. Поставя се растението в новата саксия и внимателно се напълва с кори, като се подпомага с дървен шиш. Допълва се саксията на около 1 см от ръба на саксията. След пресаждане е добре растението да бъде на по-засенчено място и поливането да се преустанови поне за две седмици докато корените се адаптират. След този период на адаптация се грижите корените и листната маса на растението. 

 

2ad73eed773b25249ed528720fd772a63cc55df641b4042a0f48dc59f6ff9ed5bbcfb3ac2c6cab8cd67cd37f8a3967d2

8a93c42ccaf1b3b83c7970e9d77ce917d39a38369198f34e2b3590082df0703f38


 При добре спазвани правила за отглеждане след около четири   месеца между третия и втория лист ще се покаже шипчето на новия цветонос. Винаги поставяйте шиш към който внимателно да закрепвате стеблото. Добре гледаната орхидея е наслада за очите. Подберете и подходящ декоративен съд, с който ще подсилите ефекта. 

  images  image065  начало на стайни цветя

Снимките са на Pinterest, phalaenopsiscare

 

 

Всички посочени цени са с ДДС. За търговци и по-големи количества има отстъпки.

За повече информация тел: 0889 97 55 50

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени.Добавете Вашият E-mail адрес и ще научите първи за новите продукти, идеи и полезна информация

Адонис Амарилис Великденска украса Годеция Далия Диморфотека Зюмбюл луковици Калдъръмче Карамфил Клеоме Космос Кученце Латинка Лобелия Луковични растения Мимулус Немезия Орхидеи Пасифлора Пламъче Тегетис Флокс Фритилария луковици Целойзия Циганче Шибой агапантус агератум аксесоари за декорация алабаш алуим луковици анемоне луковици аранжировки бамя бегония броколи брюкселско зеле вербена вкореняване на резник гаура градинарство грах декоративни треви декоративни чушки /capsicum/ декорация доставка на букети дървета и храсти едногодишни растения есенна украса есенни луковици зеле зеленчуци интериорни цветя ирис луковици копър кошници с подправки кошници с цветя краставици лале луковици лилиум луковица магданоз маруля многогодишни растения моркови нарцис луковици невен патладжан пипер подправки праз пъпеш ралица рози салата салфетки семена за домати семена за зеленчуци семена зеленчуци семена петуния семена цветя скална градина /алпинеум/ сукуленти тиквички увивни растения украса на сватби фасул хортензия целина циния цитисус щамбови рози
Уеб дизайн: OnAir.bg